Elaboració Cervesa casolana (Resum)11-01-2017

Elaboració de cervesa casolana

Aquest manual explica quatre pinzellades del procés d'elaboració de cervesa. Tot i que existeixen diferents opcions per a algú que es vulgui iniciar a l'elaboració de cervesa casolana aquest article es centra en l'elaboració a partir de grà maltat (sovint anomenada, tot gra). Per aprofundir més podeu consular la documentació o bé participar en el fòrum.

 

Ingredients:
• aigua
• malta
• llúpol
• llevat
• pot incloure també altres matèries primeres naturals
  per aromatitzar (sucres, espècies, fruites, etc.)

 

Etapes bàsiques:
• molta
• maceració
• extracció de fermentables
• cocció
• refredament
• fermentació
• envasat i carbonatació

 

Molta:
El primer pas consisteix en molturar el gra maltat que posteriorment es macerarà. Cal recalcar que no es tracta d'obtenir farina sinó que em d'aconseguir exposar el midó contingut als grans però mantenint la clofolla del cereal el més sencera possible. Aquesta clofolla ens facilitarà posteriorment el procés d'extracció dels fermentables.

 

Maceració:
Cal barrejar els cereals (ordi, blat, ...) maltejats, depenent de la recepta, amb aigua calenta. Cal fer el macerat per activar diversos enzims per obtenir sucres fermentables. Aquest procés dura unes dues hores aproximadament. L'aigua l'hem de tenir entre 65-69ºC.

En la imatge, al recipient (1) escalfaríem l'aigua i en el recipient (2) faríem el macerat.

 

Extracció de fermentables:
Un cop macerat ja hem aconseguit els fermentables que posteriorment alimentaran als llevats però, abans d'això, hem de separar-los de la massa macerada. Malgrat existir diferents tècniques per extreure aquest líquid (most) el més habitual és fer passar aigua a 80 ºC a través de la massa macerada de manera que arrossegui els fermentables. Els lectors que arribin fins aquí potser es preguntaran: quina quantitat de most he d'aconseguir abans de parar l'extracció? Bé, per no embolicar la troca, si és la primera vegada que ho feu, fins aconseguir els litres que penseu produir més el líquid que s'evapori durant el següent pas, la cocció.

 

Cocció:
Cal coure el most entre una i dues hores, ha de bullir vigorosament. Un dels motius pels quals es cou és per destruir tots els microorganismes que hagin pogut introduir-se en el most. Durant aquesta etapa s'afegeix el llúpol.

Els llúpols que aporten principalment amargor són introduïts al principi de la cocció, després els destintats a donar gust a la cervesa i els aromàtics s'afegeixen a la última quota, just al apagar el foc.

En la imatge la cocció es realitzaria en el recipient (3).

 

Refredament:
Com que no es pot inocular el ferment (llevat), a temperatures més altes que 35°C, i per evitar que qualsevol altre microorganisme entri en el most, se'l refreda el més ràpidament possible. Amb aquest pas també aconseguim que l'aroma quedi impregnat en la cervesa i que aquest no se'ns evapori.

En la imatge (4) s'usa un intercanviador de plaques per refredar, és un circuit on l'aigua fresca i la cervesa calenta circulen contracorrent i s'intercanvien els papers. Obtenim aigua calenta i cervesa freda. També podríem refredar amb un serpentí, o de manera més casolana submergint el recipient (5) on tenim la cervesa amb aigua i gel.

Un cop refredat tindrem tot el líquid del recipient (3) al recipient (5).

 

Fermentació:
El següent pas és afegir el llevat. El ferment primer es reprodueix molt activament consumint l'oxigen. Quan s'acaba l'oxigen, el ferment comença a consumir el sucre i el transforma en alcohol i anhídrid carbònic. Durant la fermentació (5) posarem un airlock per tal de que els gasos puguin sortir a l'exterior. Aquest procés dura entre 1 i 3 setmanes.

La fermentació de la cervesa encara no haurà acabat, en aquest moment tindrem cervesa verda, caldrà realitzar una segona fermentació en ampolla, responsable de l'efervescència de la cervesa.

 

Envasat i carbonatació:
Procedirem a envasar la cervesa, normalment amb ampolles o barrils hermètics. On es produirà la segona fermentació o fermentació en ampolla. En l'envasat a vegades s'afegeix sucre o most per tal d'afavorir la carbonatació. La cervesa artesana és una cervesa viva, i per tant, amb presència de llevat viu (visible o no) per aquest motiu és molt important tenir cura de no bellugar-la massa, mantenir-la a temperatura constant entre 12-25ºC i amb foscor.

El procés de maduració de la cervesa en ampolla necessita aproximadament un més i mig, tot i que a partir de les 2-3 setmanes podem fer un tast de control. Arribat aquest moment ja podrem tastar la nostra creació, una cervesa casolana.

 

Informació extreta de "www.cervesers.cat"

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a millorar els nostres serveis i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l’anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra Política de Cookies.

Acceptar